Da julen kom til Mumidalen
Mumi møder scenen! Glæd dig til at opleve eller genopleve en særdeles flot og stemningsfuld juleforestilling for alle fra 4 år – baseret på den finske forfatter Tove Janssons illustrerede bog af samme navn. Med mulighed for at stille spørgsmål til skuespiller efter hver forestilling.
Hvor: Teatret Zeppelin på Vesterbro i København
Alder: for alle fra 4 år (særligt velegnet for de 4-10-årige)
Varighed: 45 min.
Pris: fra 40-155 kr.
Spilletider:
Onsdage kl. 10:00 & 12:00
Torsdage kl. 10:00 & 12:00
Fredage kl. 10:00
Lørdage & søndage kl. 11:00 & 13:00
—
For pressemeddelelse og forestillingsbilleder klik her.
© Moomin Characters tm
Forestillingen er produceret med tilladelse fra Agency North Ltd.
Bogens originaltitel: Julen kommer till Mumindalen
★★★★★
“Den slags teateroplevelse, som man ønsker at give sig selv og sine børn flere af, fordi den er så veludført og af absolut højeste kvalitet.”
(scroll ned for at læse flere anmeldelser) .
MUMI – OM FORESTILLINGEN
Da Mumifamilien bliver vækket midt i deres rare vintersøvn af Hemulen under stort postyr, vågner de op til en forandret verden. Mumidalen er klædt i et tindrende hvidt, tykt og iskoldt lag sne – et fuldstændig ukendt naturfænomen for mumitroldene. Som det er med mumierne, er alt ukendt faretruende og skræmmende. Deres venner i dalen har ikke tid til at forklare dem, hvad der er på færde. De har for travlt med at blive klar til julen. Hvad julen er, er et mysterium for mumierne. Men det virker foruroligende, sådan som alle ængster sig for at blive klar, før den kommer. Mumifamilien gør sig stor umage med at gøre som de andre for ikke at vække julens vrede eller det, der er værre…
Teatret Zeppelin inviterer børn og voksne ind i Mumidalen til en dukkeforestilling fuld af lys og mørke, rå, nordisk natur og julens næstekærlige budskab. Mærk julefreden sænke sig i salen, og oplev mumierne vågne af deres vintersøvn til deres første møde med julen.
Mindfulness i teaterform i en hektisk juletid
Teatret Zeppelin lader i denne forestilling den nordiske natur og mystik træde i forgrunden ved hjælp af et snedækket landskab på scenen. Lys, lyd og effekter har en bærende rolle i fortællingen, som skal fuldende stemningen. Vi på teatret har i udviklingen af forestillingen været inspireret af mindfulness og har taget den type zen-agtige ro med ind i teatersalen. Vores mål er at efterlade publikum en god historie rigere i en stemning af ro og julefred i en ellers ofte lidt hektisk tid.
Et univers med mange lag – et slags landkort over menneskehjertet
Den første Mumibog blev til under afslutningen af 2. verdenskrig. Efterkrigstiden har naturligt sat sine præg på Mumiernes univers. Livet er skrøbeligt, og Mumidalen er fuld af farer og ukendte fænomener. Men historierne er også fulde af den slags gode, mellemmenneskelige gerninger, der redder os igennem svære tider og udfordringer. Ligesom i den virkelige verden finder man i Mumidalen alle personlighedstyper og bevæggrundlag.
Forfatter og filmskaber Frank Cottrell-Boyce formulerer rammende Mumiuniverset i forordet til bogen ‘Livet i Mumidalen’: “Jo ældre jeg bliver, jo mere ser jeg Mumilands væsener og skikke overalt omkring mig i min dagligdag. Eksempelvis hemuler (dominerende), filijonker (neurotiske), skovunger (generte), bisamrotter (gnavne) og snorker (bedrevidende) – jeg har mødt dem alle og arbejdet sammen med dem. Børnelitteratur har en tendens til at definere folk ud fra socialklasse, race eller beskæftigelse, men Mumidalen præsenterer os for et helt bastiarium over personlighedstyper, adfærdsmønstre og moralske holdninger – et slags landkort over menneskehjertet.”
Mumi er kendt og elsket i store dele af verden. De særegne væsner har betaget hjerte efter hjerte og med rette.
Om Tove Jansson – forfatteren og tegneren bag Mumitroldene
Tove Jansson voksede op i en kunstnerfamilie i Helsinki i Finland, hvor hun blev født i 1914. Tove Jansson begyndte allerede som 15-årig at illustrere avisstriber. Som voksen arbejdede hun bl.a. som billedkunstner og illustrator. Under anden verdenskrig arbejdede hun for et politiske tidsskrift, hvor hun skabte provokerende illustrationer, der kritiserede magthaverne. I samme periode skabte Tove Jansson de kendte og fantasifulde Mumitrolde, som blev en kontrast til den verden, der var omkring hende. Den første Mumibog Kometjakten udkom i 1946. Herefter fulgte flere bøger med mumitroldene som omdrejningspunkt. Hos mumierne fik dagligdagen plads til at være tryg og sjov. Samtidigt med at deres melankolske univers gav plads til at fordybe sig og lade fantasien løbe frit. Den nysgerrige, sansende og uskyldige måde et barn ser verden på, er kendetegnene for fortællingerne, som den dag i dag stadig tryllebinder og charmerer både børn og voksne. Tove Jansson var en kunstner for alle. Selvom hun i dag er mest kendt for børnefortællinger, har hun også skrevet skønlitterært og biografisk til det voksne publikum samt illustreret mere end 1500 avisstriber. Bøgerne om mumitroldene gjorde hende kendt i en lang række lande og er oversat til mere end 30 sprog. Tove Jansson anses for at være en af de vigtigste børnebogsforfattere i norden.
Menneskerettigheder forklædt i Mumitrolde
“Afskyen over for ufrihed var en stærk drivkraft for Mumitroldenes skaber, Tove Jansson, der som ung satiretegner drev gæk med samtidens diktatorer”. Sådan indledes en artikel i Amnesty International’s medlemsblad fra marts 2022. I artiklen kan man læse, hvordan Tove Jansson igennem tiden har brugt mumitroldene til at bakke op om menneskerettighederne: “selvom historierne om Mumitrolden og Mumidalens øvrige fantasifulde beboere foregår i et naturunivers fjernt fra krig og politik, så forbinder de første bøgers temaer, såsom flugt, katastrofer og hjemløshed, direkte Mumidalen med samtidens usikkerhed”. Læs hele artiklen ‘Mumitrolde for menneskerettigheder’ online her.
“Hvis du tør at se dig selv i øjnene, bliver du klogere”
.
Kom et spadestik dybere bag om forestillingen ‘Da julen kom til Mumidalen’ i det fine interview med skuespiller og kunstnerisk leder Mie Brandt offentliggjort på scenen.dk 6.12.2023.
”Når jeg har spillet den forestilling så mange gange som jeg nu har, mærker jeg det virkelig. Folk siger; ”Tak for den time. Jeg faldt helt til ro, og jeg kunne mærke mit hjerte slå.” Det var dét, vi godt ville og det virker som om, det er et behov i tiden, synes jeg. Tænk, at det virker, det jeg selv prøver at leve, mens jeg står der. Det har noget at gøre med Tove Janssons menneskeklogskab. Alle hendes karakterer repræsenterer jo noget, vi kan genkende os selv i. Det stræber jeg altid efter i de ting, jeg laver på scenen. Der skal være den mulighed for genkendelse. Ellers er det lige meget.”
Læs hele interviewet her.
Spilletider og målgruppe
Forestillingen spiller fra 22. november – 21. december 2025:
Onsdage kl. 10:00 & 12:00
Torsdage kl. 10:00 & 12:00
Fredage kl. 10:00
Lørdage & søndage kl. 11:00 & 13:00
Spillefri dage: alle mandage og tirsdage opføres forestillingen ikke.
For alle: Alle fra 4 år kan komme ind og se forestillingen, men den egner sig især til de 4-10 årige.
Forestillingsprogram og undervisningsmateriale
Det trykte program gives til alle gæster, så længe lager haves.
Det indeholder informationer om forestillingen, og det indeholder også opgaver for børn – heraf opgaver, som er oplagte for elever at lave sammen i klassen efter et teaterbesøg med skolen.
Programmet gør det derfor også ud for det undervisningsmateriale, vi altid laver til teatrets egne teaterproduktioner.
Det trykte program har guldskrift og udskæring på forsiden, er trykt på lækkert papir og har mange fine detaljer.
Fang din kopi på teatret eller se programmet online her.
Find opslag, billeder, nyheder m.m. om forestillingen på teatrets SoMe: Facebook, Instagram og TikTok
Mumi – forestillingen er blevet til med fondsstøtte fra:
Sportgoodsfonden
A.P. Møller Fonden
Ingeniør Kaptajn Aage Nielsens Familiefond
Axel Muusfeldts Fond
Beckett Fonden
Konsul George Jorcks og hustru Emma Jorcks Fond
Aage og Johanne Louis-Hansens Fond
Vi takker i øvrigt mange gange følgende fonde for at have støttet indkøb af nyt lysbord til teatret, hvilket er medvirkende til, at vi kan få skabt et lysbårent, visuelt univers af allerhøjeste kvalitet:
A.P. Møller Fonden
Nordea Fonden
Lemvigh-Müller Fonden