Zeppelin logo

Historie, virke og vision

Teatret Zeppelin er et charmerende teaterhus i hjertet af Vesterbro. Husets smukke teatersal har siden første forestilling i 1994 lagt gulv til et væld af unikke, medrivende og opfindsomme forestillinger for hele familien. Teatrets opsætninger er forestillinger i fuld størrelse – dvs. med lys, lyd, scenografi og virkemidler som på de større scener, med intimiteten og respekten for publikum holdt i hævd.

Opsætningerne ligger på så højt og anmelderrost et niveau, at de store institutionsteatre landet over har fået seriøst modspil og kamp til stregen.

Teatret Zeppelin skaber både udfordrende nyfortolkninger af store børnebogsklassikere, (fx Astrid Lindgren), nyskrevet dramatik eller ukendte værker, der vækker resonans. Vores mål er at give familier og skoleklasser med børn fra 7 år og opefter en anderledes, fælles teateroplevelse i en form og med et indhold, som sår frø til dybere tanker, og som rører os – børn som voksne – inderst inde.

Forestillingerne tager store og ofte filosofiske emner op på måder, der planter frø til videre samtaler og tanker. Måske forstår man ikke det hele i dybden, der hvor man er lige nu i livet. Men vi tror på, at det
er godt at tale op til børn, så længe de kan genkende noget fra deres egen virkelighed i fortællingerne.

ÅRETS GANG PÅ TEATRET

To gange årligt opsætter Teatret Zeppelin egne forestillinger, som typisk spiller 6-9 uger. Resten af året har vi gæstespil fra andre børneteatre og turnégrupper, der typisk spiller i 4-12 dage ad gangen. Du kan se vores kommende forestillinger i vores sæsonoversigt, og alle vores egenproduktioner igennem tiden i vores forestillingsarkiv. Vi inviterer også til forskellige særarrangementer i løbet af teatersæsonen, fx vores årlige julestue første lørdag i december. Vi arrangerer desuden teaterworkshops, laver oplæg for studerende og meget mere. Du kan læse mere om alle vores tilbud under siden aktuelt.

Arbejdet med teatrets egenproduktioner starter 1½-2½ år før, de spiller på scenen. En lang research-periode går forud, hvor værk, tema, arbejdsmetode, kunstnerisk hold osv. undersøges, planlægges og engageres. De relativt store scenografier opbygges direkte i vores teatersal under en byggeperiode på 4-6 uger for nye forestillinger og 4-12 dage for genopsætninger.

TEATRET ZEPPELINS VISIONER

 • Vi vil give børn og deres voksne en anderledes, fælles teateroplevelse, der rører inderst inde
 • Vi vil give vores publikum noget med hjem – stof til eftertanke, samtaler og personlig udvikling
 • Vi vil også underholde og vække latter, men smilet må gerne stivne indimellem
 • Vi vil fortælle ”de store historier”, der er vedkommende for både børn og voksne
 • Vi er optaget af overgangen mellem barn < > næsten ung og identitetsspørgsmålene heri
 • Vi vil skabe ’intimitet i fuld størrelse’, hvor publikum er tæt på de medvirkende
 • Vi vil benytte store visuelle og teatertekniske virkemidler, som imponerer og betager
 • Vi udvælger gæstespil, der fungerer som et godt supplement til teatrets egne forestillinger
 • Vi vælger gerne gæstespil, der ’kan noget andet’ end vi (andre målgrupper, andre genrer)
 • Vi holder tæt kontakt til skolerne via kommunikation, breve, samtale, feedback mv.
 • Vi lægger kræfter i at udarbejde undervisningsmateriale tilpasset gældende trinmål
 • Vi er i løbende dialog med lokalmiljøets kulturinstitutioner, skoler og forretningsliv
 • Vi samarbejder med landets skuespillerskoler og tilbyder scenetjeneste til 1-3 elever pr. år
 • Vi engagerer os i scenekunstens verden, herunder brancheinitiativer og politiske fælleskampe
 • Vi vil drive organisationen på en økonomisk hensigtsmæssig måde i henhold til vores virkelighed

TEATRET FØR OG NU

Teatret Zeppelin er et lille storbyteater støttet af Københavns Kommune. Efter 20 års erfaring som turnerende børneteater (under navnet Teaterbutikken & Søn) åbnede Teatret Zeppelin som stationært børneteater i København på Vesterbro i Valdemarsgade i 1994.

‘Teatret Zeppelin’ fik sit navn af grundlæggerne af teatret en sommer i 1993. Efter at have fået støtte til at danne et nyt teater og fundet den helt rette teaterbygning spekulerede det lille hold kommende zeppelinere på, hvad dette nye teater skulle hedde. De lå i græsset og kiggede op på sommerhimlen, mens de udvekslede navneforslag – og pludselig, et sjældent syn, kom en zeppeliner til syne højt oppe under skyerne over dem! Luftskibet blev nøglen til navnet; det var som skæbnen.

Teatret ledes i dag af kunstnerisk leder Mie Brandt og adm. leder Lasse Frank.
Teatrets bestyrelse kan du læse om her.

30-års jubilæum

Den 27. oktober 2023 fejrede Teatret Zeppelin sit 30-års jubilæum med en stor branchefest for alle, der igennem tiden har bidraget til teatrets kunst og drift. Du kan se billeder og video fra festen samt læse ledelsens jubilæumstale og få et kort historisk overblik på zeppelin.dk/30aar


Mere om teatret:
Billeder af teatret
Wikipedia-artikel