TOVE
30. august 2025 - 4. oktober 2025
Den Reumert-nominerede, anmelderroste og prisvindende forestilling om forfatter Tove Ditlevsen og hendes barndom på Vesterbro
For alle fra min. 7 år
★★★★★
VINDER: SÆSONENS BEDSTE BØRNE-/UNGDOMSFORESTILLING
“TOVE hører blandt teatersæsonens mest fortryllende børneforestillinger, og så kan det tilmed også nydes i fulde drag af voksne i alle aldre.”
– CphCulture
VINDER AF DANSKE DRAMATIKERES MANUSKRIPTPRIS 2024
Læs mere om prisen her.
REUMERT-NOMINERET 2024
Læs mere om Årets Reumert her.
.
(læs flere anmeldelser længere nede på siden)
.
Se eller gense TOVE snart
I anledning af “pris-regnen” over og den meget flotte omtale af TOVE i 2024 løfter vi exceptionelt allerede nu sløret for, at TOVE genopsættes på Teatret Zeppelin i sæson 2025/26 d. 30. aug.-4. okt. 2025. Billetsalget åbner dog først ultimo april 2025.
Tove Ditlevsen var barn i 1920’erne på Vesterbro i København.
Fortalt i øjenhøjde med børn (men kan ses af alle, også voksne uden børn). En poetisk, smuk og dyb fortælling om at gøre det, man elsker – uanset hvad andre måtte tænke om éns passion.
Co-produktion. Skabt af Teatret Zeppelin og Teatret Masken.
Forestillingen havde urpremiere i 2023/24 og genopsættes på Teatret Zeppelin i 2025/26.
Fra 7 år
Presse – klik her
TOVE er blevet nomineret til en REUMERT i kategorien Årets Børne-/ungdomsforestilling 2024.
Læs mere her.
TOVE vandt desuden kategorien Sæsonens Børne-/ungdomsforestilling og var yderligere nomineret i tre andre kategorier i CPHCultures årlige prisuddeling til scenekunsten:
– Sæsonens kvindelige birolle: Petrine Agger i TOVE
– Sæsonens dramatiker: Abelone Koppel for TOVE
– Sæsonens skuespiller i B/U-forestilling: Josefine Glæsel i TOVE
NB! Billetsalget til genopsætningen af TOVE i efteråret 2025 åbner først ultimo april 2025.
…
Om forestillingen
Skal jeg sige jer noget? Jeg elsker bogstaver og ord. Det er det bedste, der findes i hele verden. Når jeg tænker på ord, så sitrer det i hele min krop.
Kom med, når Tove åbner døren til mors og hendes lille bitte lejlighed og inviterer os ind i hendes indre legende bogstavsunivers, hvor magi og poesi opstår, når man aller mindst forventer det; lige midt i mors sybutik ved spisebordet i stuen eller ved sengetid, når mørket sænker sig på værelset og alting ser anderledes ud.
Tove vil være digter og bevæge mennesker med sine ord. Hun synes, ordet digter ligner en dronning med en krone på hovedet. Tove elsker bøger og har bogstaver susende rundt i hovedet hele tiden – nogle gange kan hun slet ikke koncentrere sig og høre efter, hvad der bliver sagt, fordi ordene danser, lyser og leger med hende. Hendes yndlingsbogstav er E – det ser ud som om, det vil kilde hende. Og inde bag væggen og nede i genbrugsrummet med alle bøgerne, varmer, lyser og synger Fru Engel, Toves nye nabo, som forstår Toves drømme og tanker.
Men det er ikke alle ordene, som er lysende. Om natten toner uhyggelige skygger og tanker frem i mørket, som gør Tove trist, bange og ensom. Og mor, som syer dag og nat, siger, Tove skal holde op med at drømme og i stedet lave sine pligter, kun tænke på skolen og lære at stave. Det siger Mørkestemmen også. Den siger også en masse andre dumme ting til Tove; Du skal ikke tro, du er bedre end andre, og du bliver aldrig digter! Tove kan ikke få Mørkestemmen til at forsvinde – men skal den nu også det?
…
Tove Ditlevsen opdagede allerede som barn, at hun kunne noget med ord. 22 år gammel udgav hun sin første digtsamling »Pigesind«.
I en arbejderklassebarndom på Vesterbro blev digtningen et frirum for Tove. Hun havde evnen og fandt sin vej.
TOVE er en co-produktion med Teatret Masken om at turde holde fast i det, man brænder for på trods af omverdenens modstand og uforståenhed – samt skabe sit eget rum i rummet dertil.
TOVE er en smuk og poetisk forestilling, vi med hånde på hjertet godt tør sige kan ses af alle, også voksne uden børn som følgesvende. Man skal blot være minimum 7 år gammel. Forestillingen er Abelone Koppels frie fortolkning af Tove Ditlevsens liv og poetiske univers.
Tove Ditlevsen-citater
Alle i forestillingen brugte citater er hentet i Tove Ditlevsens ’Samlede digte’ (fra perioden 1939-1978) udgivet af Gyldendal i 2022.
Smukke ord er blevet til smukt musik
Skuespiller Theresa Hedelund Jensen har i ‘Længsel Mod Sommeren’ sat musik og sang til Tove Ditlevsens digt af samme navn. Lyt til sangen fra forestillingen lige her
Ordglæde: Tove Ditlevsen var fortryllet af ord – hendes passion var ord!
Hvordan kan børn i dag have glæde af at få indblik i Toves begejstring for ord?
Tove Ditlevsens kærlighed til ord viser, at sprog ikke behøver at være kedeligt eller formelt. Børn kan opdage glæden ved at lege med sproget, finde sjove rim og ordspil, og eksperimentere med forskellige måder at udtrykke sig på.
Tove brugte ord til at beskrive de ting, hun så, og de ting, hun følte. Det kan inspirere børn til at bruge sprog som en måde at forstå og bearbejde deres egne følelser og tanker. Det kan være en sund måde at håndtere følelsesmæssige udfordringer på – eller blot tjene som inspiration til nye og kreative måder at beskrive sine omgivelser på.
Tove Ditlevsen arbejdede hårdt for at forfine sit sprog og udvikle sin skrivestil. Læringen i det er, at det at øve sig og forbedre sig stille og roligt over tid er en naturlig del af enhver kreativ proces. Tålmodighed og vedholdenhed, også når du oplever modgang, rykker dig fremad indenfor det, du holder af at gøre.
Kort sagt kan Toves ordglæde inspirere børn til at udforske, elske og værdsætte sprog som en kilde til kreativitet, selvudtryk og personlig udvikling. Og Toves vedholdenhed – trods visse negative røster omkring hende – kan inspirere til at stå ved, dén man er, og holde fast i dét, der gør én glad – uanset hvad andre måtte tænke om det.
En forestilling for alle
Det er ikke altid til at forudse, når man går i gang med at skabe en ny teaterforestilling, men vi kan med hånden på hjertet sige, at TOVE er endt ud med at være et værk, der er seværdigt for alle uanset alder. Ambitionen var at skabe en forestilling, der kunne ses af børn fra 5 år. Nu hvor forestillingen er færdig, står det dog klart, at der er masser at hente for også udskolingselever. Ja, forestillingen er endt med at have et poetisk lag og universel tyngde, der ikke taler til bestemte aldersgrupper. Selvom forestillingen er velegnet for børn, er det ikke børneteater – her er virkelig noget at hente for både børn og voksne, enten sammen i en fælles oplevelse eller hver for sig. Efter første opsætning besluttede vi at hæve aldersgrænsen fra 5 til 7 år, da dette er en mere retvisende nedre aldersgrænse.
I Teatret Zeppelins kvarter
Tove Ditlevsen voksede op på Vesterbro i det gamle arbejderkvarter i Hedebygade. Det er et stenkast fra Teatret Zeppelin i Valdemarsgade. Dengang fungerede teaterbygningen som et slags forsamlingshus for børn og unge (KFUM Vesterbro). Så måske Tove har “besøgt os”, før vi fandtes? Mens vi spiller TOVE på Teatret Zeppelin, kan du få et gratis eksemplar af vores Walk & Talk-guide – en trykt folder med en gårute, der tager dig med rundt i de gader omkring teatret, som spillede en vigtig rolle i Tove Ditlevsens barndom. I folderen er der kort, billeder fra gamle dage, forklaringer og informationer. Du kan også finde den online her.
Spilletider og priser
Priser fra 40 kr. pr. billet – se alle spilletider, ledige billetter og priskategorier her.
Repremiere: 30. aug. 2025 kl. 16:00
Spilleperiode: 30. aug.-4. okt. 2025
Tirsdage kl. 10:00 & 12:00
Onsdage kl. 10:00 & 12:00
Torsdage kl. 10:00 & 12:00
Fredage kl. 10:00 & 12:00
Lørdage kl. 13:00 & 15:00
Bemærk: ingen forestillinger søndage og mandage
Undervisningsmateriale
Opgaver, inspiration, viden, baggrund m.m.
Lavet efter gældende trinmål.
Se/download det gratis her.
Om forberedelse til teateroplevelse for børn, se her.
Digterrute: gå i Toves fodspor på Vesterbro
Vi har også en guidet vandrerute. Følg kortet, og kom omkring de kvarterer tæt på teatret, hvor Tove Ditlevsen havde sin gang som barn. Snup et gratis trykt eksemplar på teatret, eller download det her.
Forestillingsprogram
Trykt program forefindes på teatret og er gratis for alle gæster – snup et eksemplar, når du ankommer.
Alle besøgende skoleklasser får eksemplarer med til klassen (uddeles til læreren efter forestillingen).
Du kan se en online udgave af det trykte program fra 2024 her.
Der udvikles et nyt trykt program til genopsætningen i 2025.
ANMELDELSER
.
VINDER AF DANSKE DRAMATIKERES MANUSKRIPTPRIS 2024
“En tekst og en forestilling som taler til alle de introverte børn, der sjældent bliver spejlet så fint som de gør i dette manus. Vi fik kuldegysninger og det satte gang i vores fantasi og følelsesregister. Temaet gør fortællingen aktuel, selvom det handler om en pige i 1920’ernes Danmark: Det handler om at være tro mod sig selv og sine drømme – uanset hvad ydre og indre kritiske stemmer siger. Og Tove har en klar vilje: “Jeg vil skrive digte, der kan bevæge min mor, der kan bevæge mennesker”. Tove vil være kunstner. Vi tror mange børn bliver nysgerrige på Tove Ditlevsen og de vil huske denne forestilling, når de møder hendes ord senere i deres skoletid.”
– Juryens udtalelse
★★★★★ CPHCULTURE
VINDER AF ÅRETS BØRNE-/UNGDOMSFORESTILLING 2023-24
“TOVE behandler noget så svært som psykiske lidelser på forbløffende poetisk vis, så forestillingen aldrig virker tung, selvom den har dybde. (…) Selvom året er ungt, kan der næppe være tvivl om, at TOVE hører blandt teatersæsonens mest fortryllende børneforestillinger, og så kan det tilmed også nydes i fulde drag af voksne i alle aldre.”
– Michael Søby, 26.1.2024
ÅRETS REUMERT 2024
NOMINERET
“Med udgangspunkt i barnet Toves digterdrømme talte forestillingen modigt og ukompliceret om indre mørke. Med den uhyggelige dukkepige som følgesvend anerkendte den de svære følelser, der også kan bo i de mindste, og gjorde dem håndgribelige.”
– Juryens udtalelse
UNGT TEATERBLOD
“Tove er blevet en smuk, poetisk og eftertænksom lille forestilling, der har noget på hjerte. Den taler til både børn og (deres) voksne, og begge parter får med garanti noget hjem i bagagen, så de har noget at tale om, når de kommer hjem. De voksne indser forhåbentligt, at fantasien godt må frie rammer, og børnene indser, at man skal turde holde i ens drømme, men at de måske også skal serveres på den rigtige måde for at gå i opfyldelse. Dét er sådan her, at godt børne- og familieteater skal serveres!”
– Christian Skovgaard Hansen, 15.02.2024
TEATERAVISEN
“’Tove’ er en stærk og billedrig teaterforestilling om barnets hungren efter accept og anerkendelse for at være den, det nu engang er. ’Tove’ er også en tyst og fortrolig forestilling om at føle sig alene med sine tanker. Derfor føles det også som lettelse, at ’Tove’ har en åben slutning, der rummer en masse håb, uden at den postulerer ubekymret eventyrlykke. Denne Tove er en pige fra den virkelige verden… En pige med et følsomt sind og vagtsomme øjne.”
– Anne Middelboe Christensen, 27.1.2024
★★★★★ ISCENE
“Når Tove gang på gang indleder sine sætninger med “Skal jeg sige jer noget?”, så svarer børnene blandt publikum bekræftende. De vil gerne høre, hvad hun har på hjerte. Både de muntre budskaber og de mørke, farlige tanker, som forestillingen også er fuld af. Tove leverer et tydeligt budskab om, at man skal tro på sig selv, følge sine drømme og ikke mindst lære at elske og acceptere alle sider af sig selv – både de mørke og de lyse.”
– Trine Wøldiche, 26.1.2024
★★★★★ KULTURBUNKEREN
“Forestillingen Tove er fortalt i øjenhøjde og kan ses af børn fra 5 år. Jeg er selv 46 år gammel, og jeg var mindst lige så tryllebundet. Dette er i al sin enkelthed virkelig godt teater.”
– Bo Dalum, 22.1.2024
★★★★★ KULTURINFORMATION
“Ligesom Tove Ditlevsen skabte magi med sine ord, er magien i forestillingen TOVE på Teatret Zeppelin ligeså lysende med få vidunderlige virkemidler og Tove Ditlevsens blændende tekster. (…) Trioen på scenen spiller med hinanden på fineste vis i deres respektive roller, der også giver en interessant spænding i kontrasterne af de roller de spiller og publikum er helt med og opslugt, både barn, ung og voksen. (…) Det eneste jeg ærgrer mig over efter at have set forestillingen TOVE, er at jeg ikke selv er barn længere. For hvor er der gode muligheder af livsberigelser for børn nu om dage, der eksempelvis kan findes i en lille fin perle som Teatret Zeppelins forestilling TOVE.”
– Githa Schultz, 23.1.2024
★★★★★ TEATERANMELDELSER.DK
“ENHVER bør se dette stykke – især lidt større skolebørn og voksne”
– Karen Reinhold Bjørkøe, 23.1.2024
LOLLAND-FALSTERS FOLKETIDENDE
“Skildrer på fineste vis den frygt, som nogle børn kan opleve for at skille sig ud og vender den om til en styrke, som skabte en af den moderne tids største forfattere.”
– Maria Glasius Lange, 28.11.2023 (Kultur-sektionen)
Forestillingen er blevet til med generøs fondsstøtte fra:
Augustinus Fonden
Grete og Sigurd Pedersens Fond
Solar Fonden af 1978
Beckett Fonden
Konsul George Jorcks og hustru Emma Jorcks Fond
Knud Højgaards Fond
Nordea Fonden
Lemvigh-Müller Fonden
Aage og Johanne Louis-Hansens Fond
Louis Petersens Legat
Gangstedfonden
BUPL
AF HJERTET TAK!
Aldersgruppe: Fra 7 år
Varighed: 45 min.
af Teatret Zeppelin & Teatret Masken
MEDVIRKENDE: Petrine Agger, Signe Kærup Dahl, Josefine Glæsel
MANUSKRIPT: Abelone Koppel
SANGE/DIGTE: Tove Ditlevsen (Forlag: Gyldendal)
INSTRUKTØR: Lene Skytt
DRAMATURG: Anne Nymark & Mie Brandt
SCENOGRAF: Allan Frausing
DUKKEMAGER OG -KONSULENT: Rolf Søborg Hansen
PRODUKTIONS- OG BYGGELEDER: Per Aagaard
LYDDESIGNER OG KOMPONIST: Rasmus C. Månsson
(Komponist på ‘Længsel Mod Sommeren’: Theresa Hedelund Jensen)
LYSDESIGNER: Jim Falk
VIDEODESIGNER: Jim Falk & Martin Hansen
SMED: Morten Hansen
BYGGER (v/ opsætning på Teatret Zeppelin): Oliver Söderlund Schack
SYERSKE: Inger Mikkelsen
FOTO: Ingrid Riis
UNDERVISNINGSMATERIALE: Anne Nymark, Louise Borcher Petersen & Helle Riis
.
Også stor tak til teatrets øvrige medarbejdere