Zeppelin logo

23. november 2021

Et kvarter med karakter

Valdemarsgade på Vesterbro og området deromkring.

Af Maya Steen Nyholm.

Midt i det pulserende Vesterbro ligger Teatret Zeppelin. Det lille hyggelige familieteater er et samlingspunkt for børn og deres voksne og har spillet en central rolle i byens kulturliv siden 1994.

I denne artikel tager vi dig med ind i områdets og Valdemarsgades historie og nutid. Hvordan har kvarteret udviklet sig? Hvad lå her i gamle dage? Hvad ligger her i dag?

Valdemarsgade er med sine mange gamle og meget charmerende, specielle bygninger noget særligt. Det er bestemt en gåtur værd. Og så kan I jo passende vinke ind til os i Teatret Zeppelin på Valdemarsgade 15.

Vesterbro – fra lavstatus til trendy

Københavnerkvarteret Vesterbro er i de seneste år blevet en af de mest populære bydele i København. Fra at være et sted, man helst undgik, er det blevet et trendy sted at bo. Her er autenticitet og storby i en kulturel sammensmeltning, der huser alt fra hippe unge børnefamilier, kreative sjæle og meget mere.

Kvarteret har i de senere år gennemgået en udvikling, der har forvandlet bydelens blakkede ry fra lurvet arbejderkvarter til at være et fancy kvarter spækket med gode caféer, shopping-muligheder, specialbutikker, bohemetyper, hipsters, børn, legepladser og grønne byområder.

Grafitti maleri i Valdemarsgade på Vesterbro

Byfornyelse på Valdemarsgade og Vesterbros historiske gader

Åren i det levende kvarter er Istedgade med ludere, lommetyve, værtshuse mv. Den historiske gade blev tidligt kendt som et forlystelsessygt kvarter med vildt værtshusliv under de blinkende neonskilte. Gaden har med årene gennemgået en markant forandring og er blevet mere børnevenlig.

Istedgade på Vesterbro

Langt ind i 1900-tallet var bebyggelsen på indre Vesterbro en blanding af beboelse og erhverv. Inde i de mange baggårde lå små lokale værksteder og mindre fabriksvirksomheder, og en omfattende del af bygningerne var i ringe stand med dårlige sanitære forhold.

I 1956-85 godkendte Københavns Kommune omfattende saneringsplaner af Vesterbro og beboelsesejendommene blev bevaret og bydelen fornyet i stedet for nedrevet.

Det, som binder kvarteret sammen, er de mange charmerende gader på kryds og tværs. Hver gade har en historie, der rækker langt tilbage.  Med den første Slesvigskrig 1848-50 var der opstået en voksende dansk nationalfølelse. I den stemning var det tilsyneladende oplagt at følge op med at navngive den næste store gade efter et af de få slag, hvor Danmark vandt, nemlig Slaget ved Isted. Hermed blev Istedgade til, og så gik det ellers ”slag i slag” bl.a. med Dybbølsgade og Helgolandsgade, men også med mere nationalhistoriske vejnavne i tilknytning til Dannebrogsgade, efter kongerne Svend, Knud, Valdemar og Erik samt andre nationale skikkelser som Absalon og Saxo.

Valdemarsgade – en livlig gade på Vesterbro

I hjertet af det hele ligger Valdemarsgade, opkaldt efter kong Valdemar den store. Den blev anlagt i 1859 som en privat vej og går fra Vesterbrogade i nord til Sønder Boulevard i syd og krydser Istedgade og Dybbølsgade undervejs. I gaden ligger bl.a. Sankt Matthæus Kirke, Vesterbros største og ældste kirke.

Sankt Matthæus kirke i Valdemarsgade

Gaden er et kulturelt knudepunkt med mange historiske bygninger. Det meste af gaden er bebygget med femetagers boligbyggeri fra slutningen af 1800-tallet, men den nordlige del skiller sig ud fra nabolaget med sine lave, adskilte bygninger med små forhaver.  Den nordlige del af Valdemarsgade blev regnet som finere end de øvrige gader i kvarteret. Her opførtes i årene op til 1900 en del friboliger og stiftelser. Dels som store villaer, dels som mindre og lavere beboelseskomplekser. I slutningen af 1700-tallet lå der en tobaksplantage, hvor den nordlige del af Valdemarsgade ligger nu.

Valdemarsgade

Senere blev der opført et landsted, hvor gårdens have strakte sig helt ned til Sønder Boulevard. I 1857 købte et konsortium gården og haven med henblik på udstykning. Drømmen var at skabe et villakvarter for det københavnske borgerskab.

De anlagde Valdemarsgade, som man i starten ville kalde Fortungade. I 1859 besluttede Københavns Borgerrepræsentation dog, at gaden skulle hedde Valdemarsgade, så den faldt ind i mønstret med vejnavne hentet fra danmarkshistorien på denne del af Vesterbro.

Gadeskilt på Valdemarsgade

Teatret Zeppelin og de øvrige institutioner på Valdemarsgade

Valdemarsgade huser en bred vifte af organisationer. Både sociale såvel som kulturelle hvilket er med til at give gaden liv.

Midt på Valdemarsgade ligger Teatret Zeppelin. Byens familieteater. Et intimt og hyggeligt teaterhus i tre etager med egen café, værksteder, garderober, teatersal m.m. Det lille storbyteater er støttet af Københavns Kommune. Efter 20 års erfaring som turnerende børneteater under navnet Teaterbutikken & søn åbnede Teatret Zeppelin som stationært, professionelt børneteater i Valdemarsgade i 1994. To gange årligt opsætter teatret egne forestillinger, som typisk spiller 6-9 uger ad gangen. Resten af året er der gæstespil af andre teatre og turnegrupper, der typisk spiller 5-10 dage ad gangen. Husets hjerte er den stemningsfulde teatersal med plads til 170 personer. Salen danner rammen om de eventyrlige og fantasifulde forestillinger med magiske effekter og indlevende skuespil.

Teatrets Zeppelins facade

Dette finder du også i Valdemarsgade:

Idrætsfabrikken. Valdemarsgade 12. Idrætsfabrikken består af diverse idrætslokaler som udlejes til idrætsforeninger mm: Gymnastiksale, boldhal, danselokaler, fitnesslokale, danse foreninger, banko, koncerter, generalforsamlinger, fodboldhold og meget mere. Før Idrætsfabrikken rykkede ind, husede lokalerne en maskinfabrik. Huset bliver brugt af en mangfoldig brugergruppe: Skoler, institutioner, idrætsforeninger, fodboldklubber og specialforeninger er blot et udsnit af dem, der har deres gang på Idrætsfabrikken. Herudover lejer Idrætsfabrikken lokaler ud til fester og arrangementer.

Idrætsfabrikkens facade

Vesterbro Demokratihus. Valdemarsgade 4. Foreningen Demokratihuset lejer Valdemarsgade 4 af Københavns Kommune. Foreningen består blandt andet af Vesterbro Lokalråd, Settlementet og GRØN VESTERBRO. I lokalerne arrangeres med jævne mellemrum kulturelle begivenheder

Kontaktcentret Vesterbro. Valdemarsgade 21. Et værested og aktivitets- og samværstilbud. Institutionen hører under organisationen KFUK’s Sociale Arbejde. Omsorg, vejledning og rådgivning til mænd og kvinder med sociale, fysiske og psykiske problemstillinger.

Børne U.N.I.  Valdemarsgade 14 – I daglig tale Børneuni eller Børneuniversitetet. En lilleskole og fri grundskole med ca. 300 elever fordelt på 10 årgange.

Indgangsdøren til Børne U.N.I.

FDF spejderne Vesterbro. Valdemarsgade 27. FDF er en fritidsaktivitet for børn og unge med leg, fællesskab og oplevelser.

FDF Spejdernes hus i Valdemarsgade

Vesterbro KFUM. Valdemarsgade 15, st. En kirkelig børne- og ungdomsbevægelse, der tilbyder børn og unge aktiviteter lokalt, lejre og festivaler over hele landet og et globalt fællesskab. Huset blev originalt benyttet af KFUM men rummer nu også Teatret Zeppelin, som råder over hovedparten af 1.-3. sal i den store bygning.

Vesterbro K.F.U.M indgangsdør

Ældresagen City. Valdemarsgade 8. Et hus med masser af indendørsaktiviteter. Et samlingspunkt for udbygning af netværk og socialt samvær. Det drives udelukkende af frivillig arbejdskraft. Husets kraftcentrum er caféen, hvor der dagligt tilberedes smørrebrød og lune retter.

Gaden hvor fortid og nutid smelter sammen i rivende udvikling

Med sin beliggenhed og charme emmer Valdemarsgade af mangfoldighed, liv og levned. Gaden fortæller en historie om, hvad der var engang. Men mest af alt er den hjertet i et kvarter, hvor fortid og nutid smelter sammen i rivende udvikling. Her er både gamle og nye institutioner samt virksomheder med borgeren i fokus på hver deres måde. Et monument på Vesterbros historie og en gade, som lever op til sit navn efter Valdemar den store.