24. oktober 2022
Serviceøkonom i praktik: et givende arbejdsfællesskab
Af Christina Christiansen
Christina Christiansen var i 2. halvår af 2022 i studiepraktik på Teatret Zeppelin som en del af sin igangværende uddannelse som serviceøkonom hos CPHBusiness (Copenhagen Business Academy). I denne artikel sætter Christina ord på sin subjektive oplevelse af sit praktikforløb.
Et hus fuld af gode historier
Da jeg træder ind ad hoveddøren på Teatret Zeppelin den første gang, bliver jeg væltet omkuld af den smukkeste hall med kæmpe franske døre og den vildeste grønblå farve på væggene. Da jeg nogle måneder senere går ud ad dørene for sidste gang i mit praktikforløb på teatret, er det med et “på gensyn” til de mest vidunderlige mennesker, som har blæst mig omkuld.
Det store, gamle teaterhus på Valdemarsgade på Vesterbro er fyldt med historier. På første sal i garderoben finder man en flot fotovæg, som viser et udpluk af de historier, der har udspillet sig på scenen. Men det væggen ikke viser, er hverdagens fortællinger. Fortællinger om samarbejde, arbejdsglæde, sammenhold, grin og respekt.
Afsæt i en bred uddannelse i servicebranchen
Jeg er ved at uddanne mig til serviceøkonom. Det er en ret bred uddannelse. Her får man en forståelse af mange forskellige ting. Eksempler på fag er: Kommunikation, Salgspsykologi, Erhvervsjura, Markedsføringsstrategi, Kulturforståelse, Oplevelsesøkonomi og Eventmanagement. Disse fag lyder måske meget forskellige. Men grundtanken er at anskue, hvordan man kan bruge disse fagkundskaber i servicebranchen.
Nogle måneder inden, praktikdelen af min uddannelse skulle begynde, kontaktede jeg Teatret Zeppelins leder Lasse Frank. Jeg spurgte til, om min praktik kunne komme til at foregå på Teatret Zeppelin. Svaret var positivt, og det er jeg taknemmelig for. At være praktikant et sted er altid med en bagkant. Men ingen på teatret har taget mindre godt imod mig af den grund, og det har været enestående.
Lærerigt at blive kastet direkte ud i de varierede arbejdsopgaver
På Teatret Zeppelin er jeg blevet kastet ud i opgaverne fra dag ét. Lige så angstprovokerende det var, lige så lærerigt har det været. Jeg har fået lov til at være med til mange forskellige opgaver for at få en forståelse af, hvordan hverdagen er. Det har været alt fra kommunikative opgaver og PR til publikumshåndtering og produktionsmøder på den kommende forestilling Da julen kom til Mumidalen.
Som praktikant får man plads på forkontoret, hvor man kan følge med i livet på teatret. Det er her, billetterne bliver bestilt, regnskabet går op, telefonerne ringer, spørgsmålene opstår og bliver besvaret. Man får i bund og grund lov til at sidde i hjertet af teatret – altså det af af teatrets to hjerter, som ikke er scenen. For det scenetekniske håndværk i salen tager de professionelle scenebyggere, designere, instruktøren, skuespillere osv. sig heldigvis af.
Jeg har fået lov til at kigge ind i maskinrummet på en virksomhed. En virksomhed med mange forskellige opgaver og relativt få medarbejdere, der udfylder mange roller. Dette ved jeg har været ekstra givende for mig, fordi jeg kunne følge og være med i alle de processer, der er i gang i et teaterhus.
Jeg har fået rygsækken fyldt med ting, som jeg er dybt taknemlig for. Jeg har mødt de mest fantastiske mennesker, ekstremt rummelige, meget forskellige, som i fællesskab skaber det magiske Teatret Zeppelin.